De makers van Fon hebben een nieuw type WiFi router ontworpen. Fon is een bedrijf dat wereldwijd 2 miljoen WiFi hotspots telt. Het werkt als volgt: wanneer je zelf een afgesloten stukje van je netwerk deelt (hotspot) met andere krijg jij toegang tot alle andere hotspots in de wereld van Fon. het eerste wat ik dacht, dit moet nog flink groeien en zal maar op een paar plekken beschikbaar zijn. Hier had ik het goed mis, in Nederland zijn zelfs al rond de 700 Fon hotspots. Dit wordt geregeld door KPN. Mensen met een een expedia box kunnen ook deelnemen aan het Fon netwerk door een stukje van hun WiFi netwerk open te zetten als hotspot. Hierdoor groeit met de dag het aantal hotspots. Zelfs als je Frankrijk bekijkt zit het hele land helemaal vol met hotspots van Fon.

fon-map
De oranje puntjes zijn de WiFi hotspots van Fon (bron Google.com) Klik hier voor de uitgebreide kaart.

Het unieke aan de Fon hotspots is dat je maar 1 keer hoeft in te loggen. Zodra je bij een nieuwe hotspot in de buurt komt pakt hij automatisch het netwerk op en kun je kosteloos internetten via deze hotspot. Ideaal als je op vakantie bent.

Nu staat op Kickstarter de Gramofon. Dit is een WiFi hotspot met een extra mogelijkheid om muziek af te spelen via de cloud op je bestaande radio. Dit werkt samen met Spotify en ze zijn van plan meerdere diensten te gaan ondersteunen. Het verschil tussen de airplay functie van Apple en de cloudplay functie die in de Gramofon zit is wanneer je weg loopt of buiten het netwerk komt van de Gramofon de muziek gewoon door gaat, dit is bij airplay niet het geval. Daarnaast kun je makkelijk via Facebook vrienden uitnodigen dien toegang mogen hebben tot je netwerk en mee mogen kiesen in de afspeel lijst van de Gramofon.

Het project loopt op moment van schrijven nog 21 dagen en moeten nog $140.00 bij elkaar zien te krijgen. Voor $50 (± €37) inclusief verzendkosten heb je jouw Gramofon al in huis rond juli.

Bekijk het project op Kickstarter